Het einde van FM binnen de organisatie?

Betekent het Nieuwe Werken het einde van FM binnen de eigen organisatie? Het nieuwe werken vraagt nogal wat van het facility management, misschien wel meer, dan een eigen facilitaire organisatie kan bieden.

Werkplekken en werkomgevingen worden op een andere manier beschikbaar gesteld voor een nieuwe vorm van gebruik. Dat gaat niet alleen over het opstellen van spelregels voor het reserveren en het opgeruimd achterlaten van werkplekken, maar ook over de achterliggende inkoop en logistiek. Hoeveel werkplekcapaciteit moet de Facility manager voor de komende jaren beschikbaar stellen? Welke voorzieningen zijn er nodig? En op welke locaties?

Voor een organisatie, die gewend is om zelf de eigen ondersteuning te organiseren op basis van vaste plekken in een traditioneel kantoorconcept, is dit een grote verandering. In de omschakeling naar het Nieuwe Werken zal namelijk  blijken, dat de facilitaire ondersteuning beter kan worden ondergebracht bij contractpartners, die flexibel werkomgevingscapaciteit leveren volgens het HNW-concept. Ik denk bijvoorbeeld aan de co-work locaties, bedrijfsverzamelgebouwen, businesscenters en dergelijke, die inmiddels op veel plaatsen in het land verschijnen.

De invoering van het Nieuwe Werken gaat dus niet alleen over het “met elkaar een reis ondernemen” om erachter te komen, hoe het nieuwe werken voelt en werkt. Dat moet óók gebeuren. En daar zal de organisatie zelf de nodige aandacht aan moeten geven. Maar het gaat ook over ook het omschakelen van een organisatiegebonden  facilitaire ondersteuning naar een gebouw gebonden hotel achtig concept. Dat is een éénmalige en structurele verandering, waarvoor je externe partijen nodig hebt.

Kan de organisatie die omschakeling dan niet zelf doen?

Door bijvoorbeeld een flexibele werkomgeving in eigen beheer aan te bieden? NEE, het Nieuwe Werken betekent, dat er op steeds meer verschillende locaties gewerkt wordt en een aan de organisatie verbonden facility manager kan dan eenvoudigweg niet weten, waar hij werkplekken moet aanbieden. Hij kan alleen nog contracten afsluiten om capaciteit in te kopen op verschillende locaties waaruit de medewerkers dan kunnen kiezen. Daar komt bij, dat de facilitaire diensten per locatie veel eenvoudiger te organiseren en te exploiteren zijn.

Het lijkt er dus op dat het Nieuwe Werken het einde betekent van het organisatiegebonden Facility Management en het begin is van gebouwgebonden FM van full-service  huisvestingsaanbieders.

Advertenties

Een gedachte over “Het einde van FM binnen de organisatie?

  1. Michel, interessante stelling, ik suggereerde eerder in een artikel juist dat de beweging naar organisatiegericht facility management gemaakt zou moeten worden bij introductie van het nieuwe werken. Voor flexibele werkers zou jouw stelling wel eens kunnen kloppen, denk aan projectleiders, zzp-ers, adviseurs. Als ik kijk naar mezelf, zet me maar ergens neer met een internet verbinding en ik kan werken. Ik zie echter ook sectoren waar facility management een succesfactor van het primaire proces is, bijvoorbeeld in de zorg. In dergelijke organisaties loont het zich om te investeren in een eigen slagvaardige ondersteunende organisatie, al is het maar voor de inkoop van diensten en bewaken van de kwaliteit. Neemt niet weg dat het een hell of a job is om een facilitaire organisatie klaar te stomen voor ondersteuning van het nieuwe werken. Een beweging naar integraal facility management is daarbij een must.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s