Onderhoud is vernieuwing

rijksmuseum_verbouwing

Onderhoud kan gericht zijn op het in stand houden van het object en op het in stand houden van het gebruik.

Om het gebruik in stand te kunnen houden moet het object van tijd tot tijd worden aangepast aan de veranderde wensen van de gebruiker. Gebeurt dit niet, dan zal het gebruik op termijn kunnen verdwijnen. De gebruiker kan ervoor kiezen om een ander object te gaan gebruiken,dat beter voldoet aan zijn veranderde verwachtingen.

Onderhoud van het geheel gebeurt vaak door het vernieuwen van onderdelen, of het nu letterlijk gaat om het vervangen van bijvoorbeeld de remschijven van een auto of om het vervangen van de verflaag van een kozijn. Bij een vervanging van de badkamer in een huis komt het vaak voor, dat daarmee comfort aan het huis wordt toegevoegd. Door een badkamer toe te voegen, die meer past bij de actuele behoeften van de moderne gebruiker, wordt het huis aantrekkelijker voor potentiële gebruikers, met als gevolg een hogere waarde. Het huis kan dus worden aangepast aan de veranderende verwachtingen van de meeste gebruikers, door onderdelen te vervangen door aangepaste onderdelen. Op deze manier kan op den duur het geheel veranderen. Bij het vervangen van onderdelen kun je ook exact dezelfde onderdelen gebruiken, dan verandert het geheel niet. Dit is het bekende in stand houden. Maar op elk moment dat de levenscyclus van een onderdeel ten loopt, bestaat de mogelijkheid om een nieuwe levenscyclus in te gaan „tegen nieuwe condities”, dat wil zeggen met een nieuw onderdeel met andere eigenschappen en wellicht ook een andere (beter passende) levensduur.

Het creëren van stuurmomenten

De kosten van onderhoud worden vaak begroot aan de hand van de onderhoudscyclus van de onderdelen of materialen. Soms is het echter interessanter om het moment van aanpassen niet te laten afhangen van het verstrijken van de geplande levensduur, maar van het gewenste moment van verandering. Je creëert dan bewust stuurmomenten. Die stuurmomenten vertegenwoordigen waarde.
Een goed onderhouden huis is niet altijd aantrekkelijker dan een enigszins verwaarloosd huis. Wanneer de koper bijvoorbeeld van plan is om de oude keuken en badkamer aan te passen aan de meest recente opvattingen over comfort, of de installaties wil aanpassen voor het toepassen van warmteterugwinning , dan kan het „achterstallige” onderhoud juist gunstig zijn, omdat de onderdelen die toch vervangen moeten worden om de gewenste vernieuwing te realiseren, geen restwaarde meer hebben in de prijs.

Met de juiste balans tussen het in stand houden van de karakteristieke kwaliteit van het object en het creëren van de juiste stuurmomenten kan een gebouw goed in de markt gehouden worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s