Cradle to cradle “C2C”

innovatoren-2007-09-06-at-10-32-20

Onder de kop “Nieuwe Industriële revolutie: leven zonder afval” verscheen er in het NRC van 4 augustus een paginagroot artikel over cradle to cradle. In de architectuur en stedenbouw zoekt Cradle to Cradle zoveel mogelijk aansluiting bij de ontwerpuitgangspunten zoals die in natuurlijke ecosystemen kunnen worden gevonden. Vanaf het begin van de ontwerpfase wordt expliciet gekeken naar de meerwaarde die natuurlijke materialen, (energie)bronnen en ecosystemen kunnen hebben voor de vastgoedontwikkeling.

Gebouwen worden zo ontworpen dat ze eenzelfde functie vervullen als bomen in de natuur. Cradle to Cradle gebouwen geven zuurstof af, nemen C02 op, destilleren water; zuiveren de lucht van stofdeeltjes, veranderen elk seizoen van kleur, creëren microklimaten en genereren door gebruik en opslag van zon- en aardwarmte meer energie dan ze zelf nodig hebben. Gelet op de grote problemen die we hebben met betrekking tot de C02 uitstoot en de luchtkwaliteit in het algemeen, dragen Cradle to Cradle gebouwen bij aan het oplossen van die problemen.

Gebouwen worden ontworpen met respect voor de gezondheid van zowel de mensen die erin wonen en werken als met respect voor de omgeving. Gebruik van daglicht heeft de overhand en kunstmatig licht wordt zoveel mogelijk geweerd. Natuurlijke luchtcirculatie vervangt de airconditioning. Deze maatregelen sparen energie en bevorderen de gezondheid van mensen. De bouwmaterialen en inrichtingszaken zijn veilig voor mens en dier en zijn herbruikbaar.

Meer info op Planet Prosperity Foundation

Het boek door William McDonough & Michael Braungart

Powered by ScribeFire.

Advertenties

7 gedachtes over “Cradle to cradle “C2C”

 1. Op vrijdag 12 oktober zal de Limburghal in Genk (België) het decor zijn voor nieuwe eco-industriële denkpatronen. Hier staat de Cradle-to-Cradle theorie van de professoren Braungart en McDonough centraal. Deze filosofie stelt dat al het afval dat we produceren, moet kunnen dienen als grondstof voor een nieuw product. Fictie of een nieuwe industriële revolutie? JCI Genk stelt speciaal voor de Vlaamse ondernemers een interactief seminarie voor.” Gaven al het goede voorbeeld: Umicore, Agoria, OVAM, Jaga, ASAP en vele anderen. Zij staan te springen om deel te nemen.

  Inschrijven kan via http://www.doing2015.be

 2. JCI Genk nodigt u graag uit voor een innoverend seminarie rond duurzaam ondernemen
  Het Cradle-to-Cradleprincipe in de praktijk: ‘Waste is Food’
  Op vrijdag 12 oktober zal de Limburghal in Genk (België) het decor zijn voor nieuwe eco-industriële denkpatronen.

  Hier staat de Cradle-to-Cradletheorie van de professoren Braungart en McDonough centraal. Deze filosofie stelt dat al
  het afval dat we produceren, moet kunnen dienen als grondstof voor een nieuw product. Fictie of een nieuwe
  industriële revolutie? JCI Genk stelt speciaal voor de Vlaamse ondernemers een interactief seminarie voor.

  Programma en inschrijvingen via http://www.doing2015.be

 3. Geweldig!

  Na een programma op tv te hebben gezein was ik op zoek naar meer informatie over dit onderwerp.

  Dit moet de toekomst zijn….

 4. C2C en kunststoffen.
  DSM als #1 sustainable company heeft jaren lange ervaring in product ontwikkeling voor zowel bouw als design. Wij hebben een filosofie ontwikkeld tav de hele transformatie keten en de rol die architecten & designers daarin kunnen spelen tav C2C.
  Bezoek o.a. de work shop op 2 nov in het MECC te Maastricht.

 5. Het project C2C is mij uit het hart gegrepen. Na het lezen van de bespigelingen van de auteurs zie ik voor het materiaal aluminium bijzonder veel mogelijkheden. Recycling van het materiaal kan met slechts 5% van de oorspronkelijke energie. Ook tijdens het gebruikt van het materiaal wordt door de gewichtsbesparing energie bespaard. De energie voor het maken van het materiaal uit grondsstoffen is 13 kWh per kilo. Voor recycling heeft men 0,65 kWh aan energie nodig om het materiaal een tweede, derde enz. leven te geven. Zonder dat de kwaliteit van het materiaal verminderd. Door de bijzondere eigenschappen die aluminium bezit, zoals het lage soortelijke gewicht, haar goede vormvrijheid, door het toepassen van walsen, gieten en extrusie. De corrosiewerendheid al dan niet in samenwerking met oppervlaktebehandelingen als b.v. lakken en anodiseren. Maakt het materiaal aluminium bijzonder geschikt om in te passen in de C2C benadering. Wilt u meer weten over het materiaal kijk dan eens op http://www.aluminiumcentrum.nl

 6. Samen herbedenken, hermaken. Zoals het nu gaat van Cradle to Grave zal inderdaad moeten veranderen naar Cradle to cradle.
  Als we de krachten bundelen dan kunnen we toch voor zorgen dat producten goed zijn en in een biologische of technologische kringloop worden gebracht.
  Een echte uitdaging.
  meer info: http://www.cradletocradle.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s