Kostenreductie en verder!

Bij het kiezen voor een nieuw kantoorconcept wordt kostenreductie vaak als belangrijkste argument naar voren gebracht. Kostenreductie is namelijk eenvoudig aantoonbaar te maken. De productiviteitseffecten zijn moeilijker meetbaar en worden daarom voor het gemak vaak buiten beschouwing gelaten. Ten onrechte! Het volgende filmpje laat zien, dat de productiviteitseffecten, als ze optreden ongeveer tien keer zoveel effect hebben op de kosten als de kostenreductie.

http://public.iwork.com/embed/?d=Kostenketen.key&a=p272698965&h=768&w=1024&sw=458

In een gemiddelde kantoororganisatie bedragen de huisvestingskosten ongeveer een tiende deel van de totale personele kosten. Tien procent besparing op de huisvestingskosten staat dus in geld uitgedrukt ongeveer gelijk aan 1% productiviteitstijging. Met andere woorden: een ruimtebesparing van een kwart van het vloeroppervlak staat gelijk aan 1 uur per week extra productiviteit.
Als je per persoon een uur per week verliest door vaker in- en uitloggen, je flexkoffer in- en uitpakken of klagen over het wisselwerken, dan weegt het al niet meer op tegen de besparing van het delen van drie werkplekken met vier personen. Een uitstekend argument voor de tegenstanders van flexwerken. Maar het omgekeerde is ook waar. Alles wat een andere kantoorconcept bijdraagt aan productiviteit van de medewerkers werkt veel harder door dan de besparing in m2.
Kortom: een ander kantoorconcept moet je alleen willen, als je redelijkerwijs mag verwachten dat het bijdraagt aan de productiviteit van medewerkers en de doelgerichtheid van de organisatie.

Kosten.001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s