De werkplek als employee-benefit

michel-lavold-2007-09-06-at-10-32-00

Vaste werkplekken, die pas veranderen als je een andere functie krijgt, hebben volgens Michel Mooij hun langste tijd gehad. De toekomst is aan flexibele werkplekken, gekoppeld aan een specifieke taak, zoals vergaderen, telefoneren of klanten ontvangen. Voor het facilitair management komt er meer nadruk te liggen op de interactie met de klant.

Ook al is de titel van het congres “Uw werkomgeving in beweging” Michel Mooij heeft het liever over: de wereld in beweging. Daar beginnen de veranderingen, vindt hij. “Er is een complex geheel van maatschappelijke en technologische veranderingen gaande, dat van invloed is op de ontwikkeling van de werkplek.”
Mooij is directeur van adviesbureau WorkSpace consultancy. Hij constateert, zoals velen met hem, een toenemende dynamiek in de wereld om hem heen. Daarnaast is er een toename van intelligente technologie. Bij deze ontwikkelingen denkt hij aan termen als: mobiliteit, time to market en paperless office. ”Deze toenemende dynamiek, dit steeds sneller moeten schakelen”, verduidelijkt Mooij, “staat op gespannen voet met het feit, dat een gebouw een statisch geheel is”.

Daarnaast spelen twee andere ontwikkelingen mee: het denken in toegevoegde waarde, wat onder andere inhoudt dat er bij honorering niet gekeken wordt naar de geleverde productie, maar naar de (toegevoegde) waarde die het product heeft voor de klant. Verder wordt de balans tussen werken en privé steeds belangrijker. “Je leeft niet meer om te werken, maar je werkt om te leven”, is de stellige mening van Mooij.

Nieuwe taken, nieuwe verbindingen

Deze ontwikkelingen beïnvloeden de omgang met werkplekken. Bij sommige, wat traditionele beroepen, is het duidelijk waar je ze moet plaatsen. Een receptioniste zet je bij de ingang van het gebouw. Maar een consultant? Die heeft het ene moment behoefte aan een rustige plek om te studeren, het andere moment aan een plaats waar hij klanten kan ontvangen. De ene persoon wil graag een tijd thuis werken, omdat er net een kind is geboren, een ander kiest voor kantoor. Het ene moment is teleconferencing ideaal, het ander moment vind je e-mail geschikter als communicatiemiddel of wil je juist bij elkaar op bezoek gaan. Er ontstaan, kortom, geheel nieuwe combinaties van mensen, taken, plekken en verbindingen, zoals Mooij het formuleert. “Die mix is voortdurend in beweging. Je bent niet meer de functie die je uitoefent, hoogstens tijdelijk. Het wordt dus interessant om te kijken wat iemands onderscheidende werkstijl is. Veel bedrijven kijken naar de lifestyle van sollicitanten, of die past bij het bedrijf. De werkstijl is belangrijker. Op basis daarvan kun je bepalen, wat voor die mensen de ideale werkplek is”.

Facilitair management als een koffieautomaat

Volgens Mooij bestaat de traditionele koppeling tussen functie en werkplek nauwelijks meer. Er komt steeds meer behoefte aan afzonderlijke plekken voor verschillende taken: vergaderen, studeren, telefoneren. Gebruikers switchen zelf tussen deze ruimtes. Hoe kan een facilitair manager daar het best mee omgaan?
Mooij maakt graag de vergelijking met een koffieautomaat. Vroeger kwam de koffiejuffrouw langs. Hoe prettig dat ook was, en hoe lekkere koffie ze ook schonk, je dronk koffie als zij langskwam. Tegenwoordig bepaal je zelf wanneer je naar de automaat loopt. Het facilitair management zorgt dat deze tijdig is bijgevuld. “Op dezelfde manier bied je een pand aan, met een aantal voorzieningen en mogelijkheden. De gebruiker neemt daarvan af op een moment dat het hem schikt”.

Interactie

Voor het facilitair management betekent deze verandering dat er meer nadruk komt te liggen op interactie. Er is geen gestandaardiseerde afname meer. De filosofie van Mooij stelt de gebruiker centraal. Daarom noemt hij zijn bijdrage “de werkplek als employee benefit”. Dat past goed bij een bedrijfscultuur waar de werknemer wordt afgerekend op zijn resultaat en alle vrijheid heeft het werk zelf in te richten. Voortaan ook de werkplek.

http://static.slideshare.net/swf/ssplayer2.swf?doc=lavold-congres775&rel=0&stripped_title=lavold-congres

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s