Evaluatieonderzoek flexwerken in de praktijk

Een verandering van traditioneel naar innovatief werken is ingrijpend. Begrijpelijk dat veel mensen vaak niet direct enthousiast zijn als ze horen dat zij deze verandering moeten gaan doormaken. Vaak echter om de verkeerde redenen. Gevreesde nadelen als gebrek aan controlemogelijkheden voor het management, tekort aan sociale interactie bij telewerkers of een gevoel ontheemd te zijn door het gemis van een vaste werkplek, blijken na een gewenningsperiode vaak helemaal niet meer te spelen.

Michel Mooij heeft in de eerste helft van 2001 een evaluatieonderzoek uitgevoerd bij een bij twee regionale vestigingen van een grote overheidsinstelling. De werknemers van deze instelling zijn veel ‘in het veld’ en werken zelfstandig. Een innovatieve werkwijze ligt dus voor de hand. De twee vestigingen hebben voor verschillende oplossingen gekozen. In beiden heeft men de individuele vaste werkplek op kantoor opgegeven. In de Noordhollandse vestiging is het kantoor nog wel de thuisbasis, waar verschillende werkplekken worden aangeboden. Er zijn afsluitbare een- en tweepersoonskamers voor geconcentreerd werk, een projectruimte voor werken in een groep, spreekkamers voor overleg, een bibliotheek voor communicatie en naslagwerken en zogenaamde aanlandplekken voor kortdurende werkzaamheden (denk aan e-mail lezen of snel iets opzoeken). In de Gelderse vestiging functioneert het kantoor voornamelijk nog als ontmoetingsplek. Elke medewerker heeft thuis een door de organisatie ingerichte werkplek. Op kantoor zijn een aantal multifunctionele ruimtes die te gebruiken zijn voor overleg, maar ook als ‘computerwerkplek’.

Niet terug naar oude situatie?

Opvallendste uitkomst van het evaluatie-onderzoek was de breed gedragen mening niet terug te willen naar de oude, conventionele kantooromgeving. Als belangrijkste positieve punt van de flexibele werkplekken in beide vestigingen werd de toegenomen interactie met collega’s genoemd. Men is daardoor beter op de hoogte van de werkzaamheden van collega’s en dat levert duidelijkheid op voor klanten. Daarnaast is er meer vakinhoudelijke uitwisseling, wat bijdraagt aan een hogere kwaliteit van het werk en zorgt voor snellere signalering van problemen.

De beperkte persoonlijke archiefruimte vindt men af en toe lastig om mee te werken, maar men vindt het een positief gegeven: het is een sterke motivator om gestructureerd te werken en archiveren. Een goed werkend gezamenlijk archief (zoals in deze vestigingen) is een belangrijke voorwaarde.

Voldoende concentratiemogelijkheden

Een andere voorwaarde voor een goed functionerende flexibele kantooromgeving bleek de mogelijkheid tot concentratie te zijn. Onvoldoende faciliteiten voor concentratie beïnvloedt de waardering voor flexibel werken sterk negatief. Het thuiswerken levert, zoals verwacht, meer mogelijkheden op, het privé-leven met het werk te combineren en de afname van reistijd werd positief beoordeeld. Opvallend resultaat van dit onderzoek is de gevonden toename in productiviteit. Thuis kan men zich over het algemeen beter concentreren dan op kantoor. Naarmate de week vordert wordt er per dag steeds langer gewerkt. In een omgeving waar niet thuis gewerkt wordt is dat patroon juist andersom.

Conclusie

Al met al luidt de conclusie van het evaluatie-onderzoek dat flexibel werken vele voordelen oplevert en naar tevredenheid functioneert voor deze organisatie, mits er voldoende concentratiemogelijkheden zijn. Thuiswerken is zeer geschikt voor geconcentreerd werk en een soepele combinatie van werk en privé. Niet te weinig presterende werknemers lijken daarbij een aandachtspunt, maar juist de medewerkers die langer werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s