Verandering en constantie

Gebouwen vormen het decor van de geschiedenis. Gebouwen en in nog sterkere mate steden, verbinden generaties met elkaar. Juist de duurzaamheid van steden vormt het bestaansrecht van de stad, terwijl de dynamiek de levensenergie is. Binnen de duurzame aspecten van de stad (plek en structuur) wordt er veel vernieuwd. De winkels veranderen per seizoen. Met de nieuwe collectie komt het nieuwe interieur mee. De winkel met het duurzame mahoniehouten interieur met de laatjes, spiegels en dergelijke is al lang verdwenen. Die mengeling van verandering en constantie maakt de stad interessant. Temidden van die volledig nieuw ontwikkelde wijk, staat dat oude kerkje nog overeind. Tussen al die monumentale gevels verschijnt opeens een nieuw eigentijds pandje. Het geheel blijft functioneren. De hoofdlijnen blijven intact. Functies veranderen, maar structuur blijft.
De menselijke maat blijft en zowel de fysieke als de psychische behoeften veranderen zeer traag ten opzichte van de door mensen gemaakt wereld. Het godgegeven tegenover het mensgemaakte.

Mensen bewegen, trends bewegen. De ene maand is het café bij de haven de “place to be”, de volgende maand is het het terras bij de markt. Wat op al die plekken hetzelfde blijft zijn de zithoogte, de optrede van een trap, de uitzichtmogelijkheden door de ramen enzovoort.
Plekken kunnen mensen niet volgen. Plekken moeten de gunst van mensen verdienen. Zij moeten zich “verkopen” door aantrekkelijk te zijn. Mensen kunnen actie ondernemen, zij kiezen er voor om zich te verplaatsen. Mensen gaan er op uit en zoeken plekken op. Mensen zoeken plekken uit, mensen kiezen plekken om te gebruiken.

Plekken moeten zich vernieuwen om de aandacht te blijven trekken. Opnieuw bloeien en zo. Maar plekken moeten ook hetzelfde blijven om te zorgen, dat mensen er terug kunnen komen dat mensen zich kunnen oriënteren. Bomen die ouder worden dan mensen vervullen in de natuur die rol van herkenningspunt. De bloemen en de vlinders trekken op verrassende wijze de aandacht, of de zon die op een mooie manier door het gebladerte valt. De stand van de zon, de optrekkende nevel en de opvliegende vogel zijn allemaal aspecten van het moment. De berghelling, de uitstekende rots en de oude boom, zijn de herkenningspunten. Alleen een zot zal zich proberen te oriënteren op de bloem, de vogel en de ochtendnevel. Het is niet anders in de gebouwde omgeving.
Als we jaarlijks naar hetzelfde dorp op vakantie gaan, willen we dat het dorp er het volgende jaar nog is, dat het herkenbaar hetzelfde gebleven is, maar dat het op sommige punten verrassend veranderd is. (HERKENBAAR GELIJK EN VERRASSEND VERANDERD) Vertel: “Wat is er dit jaar allemaal gebeurd?”. “Er is een nieuwe kapperszaak geopend”, “o, leuk!”, “En de kerk is afgebrand” “JEZUS!”

Kortom:
Er bestaat behoefte aan een stabiele achtergrond en een dynamische voorgrond en een gelaagdheid daartussenin. Zowel vanuit het oogpunt van het milieu als de economie is het de kunst om de juiste laag de juiste levensduur te geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s